Spaces
Op vrijdagen vinden in het Buitenhuis in 's Graveland de technieklessen voor onze basisscholen plaats onder leiding van de techniektrainers. Binnen Techspace is de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een leerlijn techniek voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Om roostertechnische redenen vinden met ingang van mei 2022 de techniek lessen plaats in het Buitenhuis. Het ontwikkelde curriculum voldoet zowel aan de Nederlandse kerndoelen als aan de IPC-doelen voor techniek. Onderdelen die aan bod komen zijn: constructie, geluid, kracht, licht, magnetisme en temperatuur.
Er zijn lessen ontwikkeld voor de groepen 1 t/m 8 die in de klas kunnen worden gegeven met behulp van eenvoudige materialen.
In deze mappen vind je een handleiding, verwerkingsbladen en een materiaallijst. De vier mappen met de technieklessen zijn op alle basisscholen aanwezig en kunnen direct worden gebruikt.
Als aanvulling op de lessen in de klas kunnen de leerlingen naar het Buitenhuis komen om aan de slag te gaan met materialen, gereedschappen en apparaten die meestal niet op school beschikbaar zijn.
Tijdens de lessen bestaat de ruimte uit werkplekken waar verschillende opdrachten kunnen worden uitgevoerd, gericht op het verwerven van technische kennis en vaardigheden. Deze lessen zijn beschikbaar voor de groepen 1 t/m 8. Leerlingen komen in aanraking met technische vaardigheden zoals solderen, figuurzagen, boren, leer bewerken, pneumatiek, constructies maken met een 3D-pen, karton, bouwen & besturen en batterijen & elektriciteit.
De musicspace is de laatste space die wij hebben toegevoegd aan ons al uitgebreide workshopprogramma.
De Musicspace is dit schooljaar helemaal hot en happening! Leerlingen gaan hier zelf vol enthousiasme aan de slag met het maken van muziek en experimenteren met geluid. Uitgangspunt is dat er altijd een link is met moderne technologie. Zo gaan zij werken met synthesizers, keyboards en muziekprogramma's op de computer. We gebruiken onder andere de Launchpad een DJ set of maken muziek voor bij een zelf ontworpen game.
Check het filmpje op onze Instagram om een indruk te krijgen.
https://www.instagram.com/stories/highlights/17868736457811716/
Bij Mediaspace ligt de focus op het zelf maken van mediaproducten. In onze 'Studio Thijm' maken we veelvuldig gebruik van ons Green Screen om bijvoorbeeld een strip te maken met foto's, of een journaal te filmen.
Onze nieuwste aanwinst is de Rødecaster, een podcast-apparaat waarmee geluidsfragmenten opgenomen kunnen worden. Of het nu gaat om een moppentrommel met speciale geluiden, een hoorspel of een serieuzere podcast, de kinderen gaan ontzettend enthousiast met het materiaal aan de slag.
Naast green screen en podcast bieden we ook workshops aan op het gebied van virtual- en augmented reality. Van een wandeling door de jungle tot een ontdekkingstocht langs de hemellichamen, je kunt het zo gek niet bedenken, het voelt alsof je er 'echt' bent geweest!
Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan het kritisch gebruik maken van media als consument: betrouwbaarheid van bronnen, fake news, etc. Met name tijdens de workshop vloggen wordt hier aandacht aan besteed.
Dit onderdeel van Techspace richt zich op het vervaardigen van producten. Van eenvoudige producten van hout, leer of karton, tot complexe producten waar een flink portie computertechonologie bij komt kijken, zoals bijvoorbeeld een 3D-printer of lasersnijmachine.
We ontwikkelen een leerlijn techniek voor de basisscholen, aansluitend bij zowel de Nederlandse kerndoelen als het IPC-programma. Dit zal de de komende jaren een structurele plaats op onze basisscholen en binnen Techspace krijgen.
Dit onderdeel van Techspace richt zich op programmeren en robots. Gebruikers maken kennis met de nieuwste technieken en leren zelf robots bouwen en programmeren. Robots hebben we in vele soorten en maten, zodat er voor elk niveau een uitdaging beschikbaar is.
Voor de kleinsten valt er van alles te ontdekken met de Beebots, Bluebots of Intelino.
Voor oudere kinderen zijn er diverse ingewikkelde mogelijkheden, waaronder Fable, Build Your Own Robot, Ozobot en Lego Mindstorms.
Alberdingk Thijm Scholen is koploper als het gaat om ICT-toepassingen in het onderwijs. Via deze site verwijzen wij door naar de verschillende 'spaces' die onderdeel zijn van Techspace. Te weten: Robospace, Makerspace, Mediaspace en nog in ontwikkeling Musicspace.
Uiteraard kunt u altijd contact opnemen voor een afspraak over de mogelijkheden.
Voor medewerkers van Alberdingk Thijm Scholen hebben wij een aparte website waar o.a. gereserveerd kan worden.