Techspace

Robospace

Makerspace

Mediaspace

Uncategorised

Onze Techspace heeft er een nieuwe space bij. Binnen musicspace kun je heerlijk muziek maken

Computerprogramma’s gebruiken we elke dag, maar snappen we ook hoe deze werken? De lessenserie “Leren programmeren” leert basisschoolleerlingen de beginselen van het programmeren. De lessen zijn gericht op leerlingen van de Alberdingk Thijm Scholen die een extra uitdaging leuk vinden en die interesse hebben in technologie.

De lessenserie start elk schooljaar en wordt gegeven door onze programmeer trianers. Er is ruimte voor een aantal leerlingen uit groep 5 en 6, en leerlingen uit groep 7 en 8. Elke groep heeft tweewekelijks op dinsdagmiddag les in de Techspace. Deze is uitgerust met een breed scala aan hulpmiddelen en techniek om de lessen uitdagend en leerzaam te maken.

In groep 5 en 6 is de start van Leren Programmeren een avontuur. De nadruk in deze twee jaar ligt op het begrijpen van wat programmeren is en het inzicht dat je het overal om je heen tegenkomt. Leerlingen worden zich ook bewust van het feit dat zij zelf ook elke dag programma’s volgen, neem bijvoorbeeld het lesprogramma op school. We ontdekken samen wat de karakteristieken zijn van een computerprogramma en hoe een computer ‘denkt’: computational thinking. Hiervoor gebruiken we verschillende programma’s, zoals de app Scratch Jr.  Hierin programmeren de leerlingen hun eigen virtuele verhaal, bijvoorbeeld een verhaal van een meisje dat haar verjaardag viert in de klas.

In groep 7 en 8 maken we de stap naar het serieuzere programmeerwerk. We richten ons in deze groepen op wat specialistischer middelen om te leren programmeren, zoals de micro:bit. De kennis van voorgaande jaren is handig om te hebben, maar het lesprogramma is zo opgebouwd dat ook zonder aan de eerdere lessen te hebben deelgenomen de diverse tools kunnen worden gebruikt. Daarnaast kijken we naar specifieke randapparatuur en hoe je die kunt inzetten bij programmeren, zoals bijvoorbeeld de sensoren van Lego Mindstorms. Ook leren de leerlingen hoe je Minecraft van buiten de game zelf kunt beïnvloeden met een code. 

Al met al een afwisselend en uitdagend aanbod om de beginselen van het programmeren te leren. 

Techspace werkt aan drie ontwikkelingen:

1. Leraren en leerlingen kunnen er kennismaken en leren omgaan met nieuwe technologie.

2. Het is een kenniscentrum dat technologische kennis beschikbaar stelt aan medewerkers.

3. Het dient als mediatheek: leraren kunnen er robots, camera's en andere technologische hulpmiddelen lenen voor gebruik in de klas.

 

Techspace bestaat uit een aantal deelspaces:

1. Robospace

Dit onderdeel richt zich op programmeren en robots. Gebruikers maken kennis met de nieuwste technieken en leren zelf robots bouwen en programmeren.

2. Makerspace

Hier gaat het om het vervaardigen van producten. Van eenvoudige producten van hout, leer of karton tot complexe producten, waar een flinke portie computertechnologie bij komt kijken, zoals bijvoorbeeld een 3d- printer of lasersnijmachine. We ontwikkelden een leerlijn techniek voor de basisscholen, aansluitend bij zowel de Nederlandse kerndoelen als het IPC-programma, die de komende jaren een structurele plaats op onze basisscholen en binnen Techspace zal krijgen.

3. Mediaspace

Hier ligt de focus op het zelf maken van mediaproducten: foto's, film, podcast, radio, virtual- en augmented reality. daarnaast wordt aandacht geschonken aan het kritisch gebruik van media als consument: betrouwbaarheid van bronnen, fake news, enzovoort.

4. Musicspace

Dit onderdeel is op dit moment in ontwikkeling. Leerlingen gaan hier zelf aan de slag met muziek maken en experimenteren met geluid. Uitgangspunt is dat er altijd een link is met moderne technologie. Zo gaan zij werken met synthesizers, keyboards en muziekprogramma's op de computer.

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla varius, lorem ut accumsan consequat, orci lacus pulvinar dolor, non hendrerit risus nisl et neque. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed ultrices bibendum elementum. Suspendisse ac scelerisque ligula. Etiam lorem diam, auctor sit amet nunc elementum, ullamcorper tempus arcu. Cras nec rhoncus lectus. Donec ante felis, tempor in ante in, auctor ullamcorper metus.

Lorem dolor sit amet elit

Welkom bij Techspace

Technologie is overal om ons heen. Leerlingen van Alberdingk Thijm Scholen krijgen dan ook al jong te maken met ICT. In Techspace in Hilversum krijgen onze leerlingen boeiende workshops op het gebied van robotica, techniek, multimedia en muziek. Van leren programmeren, lasersnijden en 3D printen tot het maken van een eigen journaal in de studio met green screen en het componeren van een eigen muziekarrangement; in Techspace beleef je telkens weer iets nieuws. 

Let op: schooljaar 2023-2024, parkeersituatie gewijzigd. Neem op de Prins Bernhardstraat de zijstraat Schapenstraat en sla meteen linksaf tussen de appartementen door naar onze P. Vul in bij Google Maps: Schapenstraat 9, of gebruik deze link, en rij helemaal door tot aan onze parkeerplaats.

routebeschrijving techspace

Techspace kun je vinden op de 2e verdieping/zolder van het gebouw aan de Prins Bernhardstraat 160 in Hilversum, boven de Junior Campus en de Mediaschool. De ingang is op het plein van de Junior Campus.

Postadres: Prins Bernhardstraat 160, 1211 GK, Hilversum (t.a.v. Techspace AT scholen)

Wij zijn te bereiken via e-mail: techspace@atscholen.nl

Telefoonnummer: 035-6212132

 

Waar het om gaat

Robospace

Van kleuters tot VWO 6, van techneuten tot digibeten, voor elk niveau een uitdaging.

Lees verder
Mediaspace

Van Green Screen tot Stop Motion, van moppentrommel tot podcast.

Lees verder
Musicspace

De nieuwste 'space' van Techspace is de musicspace. We werken er ondermeer met Launchpad en de Pioneer DJ set.

We maken volop muziek met hulp van deze en andere technieken.

Lees verder
Makerspace

Van figuurzagen tot lasersnijden en van leerbewerken tot 3D-printen.

lees verder